1950-talet, det underbara 1950-talet. Kort efter att fysikerna hade lyckats bygga den första kärnklyvningsreaktorn och ekona från andra världskriget och användningen av atombomber fortfarande ekade. Framtiden inom energiteknik verkade vara kärnkraft och på Ford frågade de sig, varför inte göra en atombil?

I mitten av förra seklet utlovades ren och säker energi genom atomenergi. Och på sätt och vis är det så, även om det innebär mycket större risker som inte beaktades vid den tiden. Med denna teknik fortfarande "i sin linda" letade industrier efter sätt att tillämpa den för sin egen fördel. Det var här som Ford presenterade förmodligen ett av sina mest ambitiösa projekt i företagets historia, ett somfår dig att skratta åt Ford Mustang Mach-E , Ford Nucleon.

En kärnreaktor under huven

Ford Nucleon var, lyckligtvis eller olyckligtvis, bara ett koncept. Ett fordon som aldrig kom till verkligheten utöver skalmodeller. Som namnet antyder var det utformat för att ha en kärnreaktor inuti . Men av denna bil är inte bara intressant den galna idén att placera en reaktor under huven, utan också att se dess design och idéer. Fords ingenjörer och designers skisserade futuristiska idéer i Ford Nucleon,före sin tid på många sätt.

Ford Nucleon lovade ren och säker kraft(!), förutom att minska bullret jämfört med en bensinförbränningsmotor. På tal om bensin, det skulle inte behövas och istället skulle urankärnan behöva bytas då och då. Då och då, eftersom de uppskattade att Ford Nucleon skulle kunna ha en räckvidd på cirka 8 000 kilometer innan den behövde en nyNu, det är den verkliga räckvidden.

Konfigurationen av reaktorn inuti bilen var i huvudsak lik den som har implementerats i atomubåtar, men allt mindre för att passa storleken på en bil. Fissionen av uran syftade till att värma en ånggenerator som drev en uppsättning turbiner under tryck. Turbinerna skulle senare flytta bilen och även generera elektricitet med en elektrisk generator. Så småningom skulle ångan svalna ochkondenseras tillbaka till vatten för att starta processen på nytt.

Om vi ser fotografierna av bilen i sin modellversion är den inte bortkastad, den verkar vara hämtad från någon science fiction-roman.

Fyra höjdpunkter i bilen:

Framstolarna i kupén

Det är det första som sticker ut från bilen, dess speciellt avancerade hytt till och med framför bilens framaxel. Anledning? Flera. Å ena sidan är det nödvändigt att göra plats för den enorma kärnreaktor som finns bak, och på detta sätt kompenseras reaktorns vikt delvis genom att placera hytten längre fram. Å andra sidan bör passagerarna hållas så långt borta frånurankärna som möjligt.

Den stora vindrutan

Kombineras direkt med bilens framfönster. Det som inte är klart är var dörrarna är.

Luftintag

Det finns flera i framsidan av bilen och även på sidorna. Tydligen för att bättre kyla ångan?

De bakre vingarna

Förmodligen mer för estetik än för aerodynamik, men det ger en futuristisk look till bilen som ingen förnekar.

Optimism och naivitet

Det kanske bästa med Ford Nucleon är att den ger oss möjlighet att se i perspektiv den optimism som vi hade som samhälle när det gäller kärnenergi för sjuttio år sedan. Optimism och naivitet, för uppenbarligen var risken för att ha en kärnreaktor i bilen som kunde orsaka en radioaktiv katastrof något som man inte brydde sig så mycket om.

Varför blev inte Ford Nucleon verklighet? Ford var beroende av framsteg i utvecklingen av små kärnreaktorer (först idag ser vi dem på ett visst sätt), och det var något som de inte skulle ta hand om. Dessutom behövde de lättare material med lägre volym för att skydda kärnan, något som inte heller utvecklades. Att placera en kärnreaktor i en bil varÅ andra sidan började det uppstå farhågor kring kärnkraften, dess miljöpåverkan och farorna med radioaktivitet.

Scrolla till toppen