Porsche Macan brummar i höga hastigheter - orsaker och hur man åtgärdar det

Att köra din Porsche Macan på motorväg eller motorväg med brummande ljud är inte bara irriterande, det kan också vara farligt. Brummande ljud är ett symptom på ett underliggande problem med din Macan, som måste lösas snarast för din säkerhet och körkomfort.

Porsche Macan - (BoJack / Shutterstock)

De vanligaste orsakerna till brummande ljud i Porsche Macan vid höga hastigheter är dåliga hjullager, ojämnt däckslitage och däck med stora mönsterplattor. Mindre vanliga orsaker är fel på växellådan.

1. Dåligt hjullager

Ett defekt hjullager kan vara orsaken till ett brummande ljud i din Porsche Macan. Det vanligaste tecknet på ett dåligt hjullager är ett slipande eller brummande ljud i kupén från det berörda hjulets riktning. Ibland kan andra symptom också uppstå, ett knackande ljud vid kurvtagning och vibrationer i ratten eller hela kroppen. Ju snabbare du kör din Macan, desto högre blir det brummande ljudetbuller blir.

Ignorera inte symptomen på ett defekt hjullager. I värsta fall kan det drabbade hjulet låsa sig under körning eller till och med slitas av. Låt det inte gå så långt.

Vad orsakar lagerfel i Porsche Macan?

Även när du kör din Macan i en rak linje måste lagren ta upp höga radiella krafter. Hela fordonets vikt vilar på lagren. När du kör skapar hastigheten ytterligare krafter. Om du sedan också kör genom en kurva uppstår axiella krafter. Hög belastning på lagren uppstår också på ojämna vägar eller när du kör genom potthål. Stötar av alla slag är mycket mer skadliga förDet är därför alla hjullager förr eller senare går sönder. Hur snart det sker beror dock på körvanorna. Andra faktorer kan också bidra till för tidiga lagerfel på din Macan, som att köra med obalanserade däck eller dålig hjulinställning.

Ljud från ett dåligt hjullager (brummande ljud)

Det är så här ett dåligt hjullager vanligtvis låter, särskilt när man kör i hög hastighet.

Hur kontrollerar man ett defekt hjullager i Macan?

Det första tecknet på ett defekt hjullager i din Macan är naturligtvis ett brummande ljud. Det andra tecknet är att ljudet förändras vid kurvtagning, vilket varierar beroende på styrvinkeln och därmed ökar eller minskar: ett "brummande" vid vänstersväng, till exempel, indikerar vanligtvis ett defekt hjullager på höger sida och vice versa.

Hjulet med dåligt lager är svårt att vrida för hand när fordonet är uppbackat, ett slipande ljud kan höras när hjulet vrids. Du kan också märka ett glapp i hjulet som om hjulet inte är korrekt monterat eller är löst.

Ska jag bara byta det defekta hjullagret i Macan?

I allmänhet är det lämpligt att byta det andra lagret på samma axel även om det bara finns ett defekt hjullager i din Porsche Macan. Det kan antas att båda lagren utsattes för ungefär samma belastning och att det andra lagret är nära förestående att gå sönder. Om de byts ut samtidigt sparar detta tid och pengar.

Rekommenderad video:

2. Ojämnt däckslitage

Ojämnt slitet däckmönster kan också orsaka brummande ljud i Porsche Macan. Däckcupping eller scalloping är en typ av ojämnt slitage som är känt för att orsaka brummande ljud vid höga hastigheter, och misstas ofta för ett dåligt hjullager. Vid denna typ av slitage bildas kammusslor eller fördjupningar runt slitbanan, vilket indikerar ett hjul som är ur balans, men är oftare ett tecken på att du behöver byta ut slitna stötdämpareeller andra fjädringskomponenter.

Inspektera bilens däck för att se om det finns några tecken på kupning eller skulptering. Kontrollera om däckmönstret rör sig från högt till lågt på slumpmässiga ställen, de slitna bitarna är vanligtvis 3-4 tum i diameter men kan vara större eller mindre.

Vad orsakar ojämnt däckslitage på Porsche Macan?

De vanligaste orsakerna till ojämnt däckslitage är obalanserade hjul, felaktig hjulinställning, för högt eller för lågt lufttryck i däcken samt slitna delar i fjädring eller styrning. Ojämnt däckslitage kan också uppstå om du har monterat billiga märkesdäck på din Macan. Dessa däck kan använda sämre material (stålbälten, som ger sämre stöd för slitbanan, gummi som är mer benäget för ojämnt slitage, etc.) och kanär mer benägna att drabbas av cupping på ett fordon med sliten fjädring eller felaktig hjulbalansering eller hjuluppriktning.

3. Däck med stora slitbaneblock

Det är möjligt att det brummande ljud du hör när du kör din Porsche Macan inte beror på en defekt, utan på vilken typ av däck du använder, särskilt om du började höra ljudet efter att ha monterat nya däck på fälgarna. Däck med stort mönsterblock är kända för att vara bullriga på motorvägen.

Terräng- och vinterdäck bullrar särskilt mycket vid höga hastigheter på grund av hur mycket luft som passerar genom de aggressiva slitbanemönstren. Vissa terrängdäck ger också ifrån sig mycket ljud som kan uppfattas i bilens kupé.

4. Problem med överföringen

Om ett lågt brummande ljud kommer från under karossen på din Porsche Macan, genom golvet, kan det tyda på ett problem med växellådan. Men det är inte vanligt att bara höra det brummande ljudet utan några andra symtom: klunkande ljud, oregelbunden växling etc.

Slutsats

Det finns många anledningar till att din Porsche Macan låter brummande vid höga hastigheter. När du letar efter orsaken bör du alltid börja med den mest uppenbara orsaken, felaktigt hjullager eller skadat däck.

I vilket fall som helst är det tillrådligt för lekmän att besöka en verkstad. En professionell mekaniker kan snabbt diagnostisera problemet med det brummande ljudet åt dig.

Scrolla till toppen