MG5 Android Auto fungerar inte - orsaker och hur man åtgärdar det

Android Auto är ett bra sätt att hålla kontakten medan du kör din MG5. Det ger dig tillgång till dina favoritappar, visa navigeringskartor och lyssna på musik utan att behöva släppa ratten. Om Android Auto inte startar när du ansluter din Android-telefon till din MG5, kan det bero på ett antal orsaker som vi kommer att gå igenom i den här artikeln.

MG5 - (nitinut380 / Shutterstock)

1. Android Auto inte installerat

Om du vill använda Android Auto i din MG5 behöver du ladda ner och installera appen från Google Play Store på din telefon. Du måste ha en telefon med Android 8.0 (Oreo) eller senare för att kunna använda appen. Om din telefon har Android 10 eller senare behöver du dock inte ladda ner appen, eftersom den är integrerad i operativsystemet.

2. Android Auto är inaktiverat

Om Android Auto inte fungerar kan en möjlig orsak vara att funktionen antingen är inaktiverad på din telefon eller i infotainmentsystemet i din MG5.

Tillåt att nya bilar läggs till i Android Auto

Först och främst, öppna Android Auto-inställningarna på din telefon och kontrollera om det är aktiverat. I Samsung-telefoner, gå till Inställningar> Anslutna enheter> Android Auto> Tidigare anslutna bilar, och slå på reglaget bredvid "Lägg till nya bilar i Android Auto".

Navigera till Inställningar> Anslutna enheter> Android Auto> Tidigare anslutna bilar.

Aktivera automatisk start

En annan sak att kontrollera vid felsökning av problem med Android Auto är om appen är inställd på att starta automatiskt när USB-kabeln ansluts. Denna funktion kan aktiveras eller inaktiveras i appinställningarna, och om den är inaktiverad måste användaren manuellt öppna appen varje gång telefonen ansluts till bilen.

Navigera till Inställningar> Anslutna enheter> Android Auto> Starta Android Auto automatiskt.

Tillåt Android Auto att starta när telefonen är låst

En annan sak att kontrollera är om appen får starta när telefonen är låst eller inte. Som standard kan Android Auto vara inställt på att inte starta när telefonen är låst av säkerhetsskäl. Gå till Android Auto-inställningar och slå på skjutreglaget bredvid "Starta Android Auto när den är låst".

På Samsung-telefoner går du till Inställningar> Anslutna enheter> Android Auto

Det är viktigt att komma ihåg att om du låter Android Auto starta när telefonen är låst kan det utgöra en säkerhetsrisk, eftersom det kan ge obehöriga tillgång till telefonens data. Tänk därför igenom dina preferenser och säkerhetsproblem innan du aktiverar det här alternativet.

Aktivera Android Auto i infotainmentsystemet

Android Auto kan vara inaktiverat i ditt fordon, kontrollera att det är aktiverat i inställningarna för infotainmentsystemet.

Anslut Android Auto manuellt

Om Android Auto inte startar automatiskt i MG5 när USB-kabeln är inkopplad, kan du försöka ansluta den manuellt genom att trycka på alternativet "CONNECT A CAR" i inställningarna för Android Auto.

Följ anvisningarna på skärmen för att ansluta din telefon till infotainmentsystemet i din MG5. När telefonen och bilen är anslutna bör du kunna använda Android Auto i ditt fordon.

3. Dålig USB-datakabel

En datakabel av god kvalitet är viktig för en stabil och konsekvent anslutning mellan din telefon och infotainmentsystemet i din MG5. Om den datakabel du använder är av låg kvalitet, eller om kabeln är skadad, kan det leda till att anslutningen avbryts eller försvinner helt, vilket gör det svårt eller omöjligt att använda Android Auto.

Långsam dataöverföring

En kabel av låg kvalitet kanske inte klarar av den dataöverföring som krävs för Android Auto. Detta kan leda till långsamma laddningstider eller buffring när du försöker använda appen.

Vi rekommenderar alltid att du använder en högkvalitativ, officiell eller OEM-datakabel för Android Auto för att säkerställa en stabil och konsekvent anslutning.

Inga långa kablar

Enligt Google bör USB-kabeln för Android Auto vara mindre än 1 meter lång utan USB-hubbar eller kabelförlängningar för att säkerställa korrekt funktionalitet. Längre kablar kan orsaka signalförsämring, vilket leder till anslutningsproblem och en dålig användarupplevelse.

4. Ansluten USB-port stöds inte

Din MG5 kan ha flera USB-portar, men inte alla stöder en dataanslutning för Android Auto. Detta innebär att även om du kan ladda din telefon med valfri USB-port, kommer inte alla att tillåta att du ansluter din telefon till infotainmentsystemet för att använda Android Auto. Försök att ansluta USB-kabeln till andra USB-portar eller kontrollera i instruktionsboken vilka USB-portar som är tillgängliga.port stöder dataanslutning för Android Auto.

5. Fel i programvaran

Återställ infotainmentsystemet

Om du har problem med Android Auto i din MG5 kan det bero på ett programfel i infotainmentsystemet. I det här fallet är en möjlig lösning att återställa infotainmentsystemet. Detta startar om systemet och kan hjälpa till att rensa bort eventuella buggar eller fel som kan orsaka problemet. Det är viktigt att notera att återställning av infotainmentsystemet kan radera vissa inställningar, såKontrollera i instruktionsboken för ditt fordon eller rådgör med återförsäljaren innan du fortsätter med återställningen.

Inaktivera Bluetooth

Ibland kan en befintlig Bluetooth-anslutning på din telefon förhindra att Android Auto fungerar korrekt i MG5. När din telefon är ansluten till bilen via Bluetooth kanske den inte tillåter USB-datakabeln att upprätta en anslutning. För att åtgärda problemet kan du försöka stänga av Bluetooth på din telefon och sedan ansluta USB-datakabeln.

Ta bort MG5 från din telefon

Om du har problem med att få Android Auto att fungera kan du prova att ta bort den befintliga anslutningsprofilen för din MG5 från din telefon och sedan ansluta USB-kabeln igen. Detta kan hjälpa till att rensa eventuella befintliga anslutningsproblem mellan telefonen och infotainmentsystemet. För att göra detta måste du gå in i Android Auto-inställningarna under Anslutna enheter på din telefonoch radera din MG5 i undermenyn "Tidigare anslutna bilar".

Navigera till Inställningar> Anslutna enheter> Android Auto> Tidigare anslutna bilar> Välj bilens namn> GLÖM.

När du har tagit bort din MG5 från din Android-telefon kan du återansluta USB-kabeln och konfigurera anslutningen igen. Detta kan hjälpa till att åtgärda eventuella buggar eller fel som kan ha orsakat de ursprungliga anslutningsproblemen och låta Android Auto fungera korrekt.

6. Uppdatera programvaran

Det är viktigt att kontrollera om det finns några programuppdateringar tillgängliga för både telefonen och infotainmentsystemet i din MG5. Problemet kan bero på en föråldrad programversion av telefonen eller infotainmentsystemet, som kanske inte är kompatibla med varandra.

Genom att hålla programvaran uppdaterad garanteras de senaste funktionerna och säkerhetsuppdateringarna för både telefonen och infotainmentsystemet. Detta kan också bidra till att lösa eventuella kompatibilitetsproblem med Android Auto och säkerställa en smidig upplevelse när du använder appen.

7. Prova en annan Android-telefon

Om du har problem med att få Android Auto att fungera i din MG5 och du har provat alla andra felsökningssteg, försök använda en annan Android-telefon. Detta beror på att problemet kan orsakas av ett kompatibilitetsproblem mellan telefonen och infotainmentsystemet.

8. Android Auto stöds inte

Din MG5 eller det eftermonterade multimediasystemet (om sådant finns) kanske inte är kompatibelt med Android Auto. Besök den officiella webbplatsen för Android Auto och kontrollera om ditt fordon stöds.

Återställ Android Auto app

Om Android Auto inte fungerar korrekt i ditt fordon kan du försöka återställa appen genom att radera dess cache och data.

  1. Öppna "Inställningar" på din Android-telefon.
  2. Bläddra nedåt och tryck på "Appar" eller "Applikationer".
  3. Hitta appen Android Auto och tryck på den.
  4. Tryck på "Lagring".
  5. Tryck på "Rensa cache" och sedan "Rensa data."
Inställningar> Appar> Android Auto> Lagring> Rensa cache och data

Om du rensar cacheminnet och data raderas alla tillfälliga filer och inställningar som kan orsaka problem med appen. Detta raderar inte data som lagrats på din telefon, t.ex. kontakter eller musik.

Vanliga frågor och svar

Fungerar Android Auto utan mobildata?

Ja, Android Auto kan fungera om du inte har ett mobildatapaket, men det kan ha vissa begränsningar. Utan mobildata kommer du inte att kunna använda vissa appar som kräver en internetanslutning, till exempel navigationsappar som behöver ladda ner kartor eller streamingappar som behöver tillgång till internet för att streama musik. Men många kärnfunktioner i Android Auto, som att ringa telefonsamtal, skicka ochta emot textmeddelanden och spela upp musik som finns lagrad på din telefon kräver ingen internetanslutning och bör fungera som vanligt.

Kan du använda Google Maps offline på Android Auto?

Ja, du kan använda Google Maps offline på Android Auto. Med Google Maps kan du ladda ner kartor för offlineanvändning, vilket kan vara användbart när du inte har en tillförlitlig internetanslutning eller vill spara på din mobildata.

Finns det en månadsavgift för Android Auto?

Nej, det finns ingen månadsavgift för Android Auto. Det är en gratisapp som utvecklats av Google som låter dig använda vissa appar på din Android-telefon via fordonets infotainmentsystem. Det är dock viktigt att notera att vissa appar som du använder via Android Auto kan kräva en prenumeration eller ett betalt konto för att komma åt vissa funktioner eller innehåll. Om du till exempel använder en app för musikstreaminggenom Android Auto kan du behöva ha en betald prenumeration för att få tillgång till vissa låtar eller spellistor.

Scrolla till toppen